Παθήσεις

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΑΥΧΕΝΑΣ

 • Αυχενική Δισκοκήλη
 • Αυχενικό Σύνδρομο

ΟΣΦΥΙΚΗ ΜΟΙΡΑ(ΜΕΣΗ)

 • Οσφυαλγία
 • Οσφυική Δισκοκήλη

ΘΩΡΑΚΙΚΗ ΜΟΙΡΑ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ

ΩΜΟΣ

 • Τενοντίτιδες - Τενοντοπάθειες, Ρήξεις Τενόντων - Στροφικού Πετάλου
 • Παγωμένος Ώμος
 • Καθ'έξιν Εξάρθρημα Ώμου

ΑΓΚΩΝΑΣ

 • Επικονδυλίτιδες

ΚΑΡΠΟΣ

 • Κατάγματα Καρπού
 • Σύνδρομο De Quervain - Τενοντίτιδες

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ

ΙΣΧΙΟ

 • Τροχαντηρίτιδα - Τενοντίτιδα
 • Αρθρίτιδα

ΓΟΝΑΤΟ

 • Μετατραυματική Αντιμετώπιση Χιαστών - Μηνίσκων
 • Αρθρίτιδα
 • Αθλητικές Κακώσεις - Σύνδρομο Υπέρχρησης

ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗ

 • Διαστρέματα - Κατάγματα
 • Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Αντιμετώπιση πλήθους νευρολογικών παθήσεων

Αθλητικές Κακώσεις Γόνατος

Αθλητικές Κακώσεις Γόνατος

Στις αθλητικές κακώσεις περιλαμβάνονται διάφορες παθήσεις που είτε προκαλούνται από έναν άμεσο τραυματισμό (π.χ. ρήξη πρόσθιου χιαστού, ρήξη έσω μηνίσκου, μυικές θλάσεις, ρήξεις τενόντων και συνδέσμων), είτε προκαλούνται από υπέρχρηση (π.χ. σύνδρομο λαγοκνημιαίας ταινίας) , δηλαδή όταν μια κίνηση γίνεται επαναλαμβανόμενα πολλές φορές.

Όσον αφορά την άρθρωση του γόνατος οι πιο συνήθεις άμεσοι τραυματισμοί είναι η ρήξη του πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού συνδέσμου, των πλάγιων συνδέσμων και οι ρήξεις των μηνίσκων. Στα συχνότερα σύνδρομα υπέρχρησης συμπεριλαμβάνονται ο πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος (χονδροπάθεια επιγονατίδας) το γόνατο του άλτη ( jumper’s knee) το γόνατο του δρομέα (runner’s knee) και οι τενοντίτιδες των οπίσθιων μηριαίων.

Περισσότερα..

Αρθρίτιδα Γόνατος

Αρθρίτιδα Γόνατος

Στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να εμφανισθούν διαφόρων μορφών αρθρίτιδες, όπως για παράδειγμα η οστεοαρθρίτιδα η ρευματοειδής αρθρίτιδα η ουρική αρθρίτιδα κ.α. Στο γόνατο η πιο συνηθισμένη μορφή αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα.

Στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος παρατηρείται στένωση του μεσάρθριου διαστήματος σχηματισμός οστεοφύτων στα χείλη της άρθρωσης και αλλοίωση του χόνδρου. Στην κλινική εικόνα ο ασθενής παραπονιέται για πόνο στο γόνατο, κυρίως στην έσω επιφάνεια του, που αρχικά παρατηρείται μετά από καταπόνηση και σε μεταγενέστερα στάδια της πάθησης και κατά την ανάπαυση, για δυσκαμψία και περιορισμό της κίνησης, ενώ όσο εξελίσσεται η πάθηση ο ασθενής παρουσιάζει μειωμένη λειτουργικότητα με επιπτώσεις κοινωνικές και ψυχολογικές.

Περισσότερα..

Αυχενική Δισκοκήλη

Αυχενική Δισκοκήλη

Η Αυχενική Δισκοκήλη ή πιο σωστά κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι μια πολύ συχνή παθολογία που μπορεί να προκαλέσει συμπίεση μιας ρίζας νεύρου (ριζοπάθεια, με ή χωρίς αισθητιριακό έλλειμμα) ή του νωτιαίου μυελού (μυελοπάθεια). Η αυχενική μοίρα της σπονδυλική στήλης αποτελείται από 7 αυχενικούς σπονδύλους, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Το ύψος του δίσκου είναι το ένα τρίτο του σπονδυλικού σώματος. Η κύρια λειτουργία είναι η απορρόφηση των δυνάμεων, καθώς και η παροχή ευελιξίας.

Περισσότερα..

Επικονδυλίτιδες

Επικονδυλίτιδες

Οι επικονδυλίτιδες απαντώνται στις έσω που αφορούν την έσω πλεύρα του αντιβραχίου, καθώς και στις έξω που αφορούν την εξωτερική επιφάνεια. Σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα σε επαγγέλματα με έντονη χειρονακτική καταπόνηση (όπως οι ράφτες, εργαζόμενοι σε εργοστάσια, χειριστές μηχανημάτων) παρατηρείται αμφοτερόπλευρη εντόπιση. Υπολογίζεται οτι περίπου το 40% των ανθρώπων θα βιώσουν συμπτώματα επικονδυλίτιδας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η συνεχιζόμενη υπερφόρτωση είναι η κύρια αιτία της επικονδυλίτιδας. Εμφανίζεται συχνά σε επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες άνω άκρων όπως η χρήση του υπολογιστή, η βαριά ανύψωση και οι επαναλαμβανόμενες δονήσεις. Άνθρωποι με επαναλαμβανόμενες κινήσεις μιας πλευράς στις δουλειές τους όπως ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, κηπουροί παρουσιάζουν επίσης ανάλογα συμπτώματα. Οποιεσδήποτε δραστηριότητες που υπερχρησιμοποιούν τους ίδιους μυς του αντιβράχιου μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα πόνου στην περιοχή του αγκώνα που εκτείνονται μέχρι τον καρπό και τα δάχτυλα.

Περισσότερα..

Κάταγμα καρπού

Κάταγμα καρπού

Συμβαίνει συνήθως σε άτομα ηλικίας 20-30 ετών. Προκαλείται συνήθως μετά απο πτώση και στήριξη στην παλάμη με τον καρπό σε έκταση κατα την προσγείωση.

Κλινική εικόνα:

Ευαισθησία και πόνος στην περιοχή του κατάγματος περιορισμένη και επώδυνη κάμψη και έκταση του καρπού.Επίσης παρατηρείται αιμάτωμα και οίδημα.

Περισσότερα..

Σύνδρομο De Quervain

Σύνδρομο De Quervain

Σύνδρομο De quervain (Τενοντοελυτρίτιδα αντίχειρα) - Τενοντιτιδες

Το σύνδρομο De quervain είναι το πιο συχνό σύνδρομο υπέρχρησης του καρπού και εμφανίζεται συνήθως μετά απο συνεχή χρήση της άκρας χείρας σε κινήσεις που περιλαμβάνουν ωλένια απόκλιση του καρπού.Το συναντάμε συνήθως σε τενίστες, χειριστές εργαλείων η άτομα που εργάζονται πολλές ώρες σε Η/Υ. Η παθολογική εκδήλωση της τενοντοελυτρίτιδας De quervain είναι η φλεγμονή του τένοντα και του έλυτρου που περιβάλει τον τένοντα του μακρού απαγωγού του αντίχειρα και του βραχέος εκτείνοντα τον αντίχειρα μετά από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του αντίχειρα. Οι δύο τένοντες συνήθως προσβάλονται μαζί διότι βρίσκονται μέσα σε μια δεσμίδα συνδετικού ιστού ο οποίος δημιουργεί ένα κανάλι μέσα στο οποίο λειτουργούν.

Περισσότερα..

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια περιφερική νευροπάθεια. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας σχετικά περιορισμένος οστεοΪνώδης χώρος μέσα απο τον οποίο διέρχεται το μέσο νεύρο του άνω άκρου, το οποίο νευρώνει/τροφοδοτεί τον αντίχειρα, τον δείκτη, το μέσο δάχτυλο και την παλαμιαία επιφάνεια του αντίχειρα/θέναρου. Όταν λοιπόν το μέσο νεύρο συμπιέζεται ανάμεσα στον καρπιαίο σωλήνα λόγο κάποιου παθογενή παράγοντα εμφανίζεται το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Περισσότερα..

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα ορίζεται ως μια κατάσταση πόνου στο πέλμα οφειλόμενη σε μια εκφυλιστική κατάσταση ή σε επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς της πελματιαίας περιτονίας. Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη φλεγμονής.

Ο πόνος εμφανίζεται στο πέλμα οπίσθια και έσω και κυρίως στα πρώτα πρωινά βήματα που πραγματοποιεί ο ασθενής. Επίσης, τα συμπτώματα δύναται να εμφανισθούν μετά από έντονη καταπόνηση. Η πάθηση αυτή έχει μακρά περίοδο αποκατάστασης που μπορεί να διαρκέσει από 3 με 6 μήνες έως και 1 χρόνο. Έαν δεν αντιμετωπιστεί, τα συμπτώματα παίρνουν χρόνια διάσταση ( χρόνιος πόνος).

Περισσότερα..

Ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Τι είναι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι μια αθλητική συνήθως κάκωση. Ο σύνδεσμος είναι μια δυνατή δεσμίδα ινών συνδετικού ιστού ο οποίος προσφύεται από οστό σε οστό. Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος υπάρχει μέσα στην άρθρωση του γόνατος και συνδέει το πίσω μέρος του μηρού με μηροπικό μέρος της κνήμης ( βλέπε ανατομία γονάτου). Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συνδέσμους του γόνατος. Προσφέρει μεγάλη σταθερότητα στο γόνατο. Ο πρόσθιος χιαστός αποτρέπει και σταθεροποιεί κινήσεις όπως η υπερβολική στροφή του γόνατος , το υπερβολικό τέντωμα του γόνατος ( υπερέκταση ) και την πρόσθια μετατόπισης της κνήμης σε σχέση με το μηρό.

Περισσότερα..

Αυχενικό Σύνδρομο

Αυχενικό Σύνδρομο

Με τον όρο Αυχενικό Σύνδρομο (Αυχενικό) αναφέρουμε ένα σύνολο συμπτωμάτων κυρίως πόνου και δυσκαμψίας στον αυχένα που μπορεί να επεκτείνεται προς την περιοχή του ώμου και το ανώτερο τμήμα της ράχης. Πολλές φορές μπορεί να παρουσιάζεται πόνος μόνο στο άνω άκρο, στην περιοχή του ώμου, του βραχίονα, στο αντιβράχιο και στα δάκτυλα. Ο πόνος αυτός στο άνω άκρο μπορεί να συνυπάρχει με μυική αδυναμία σε ολόκληρο το χέρι, μουδιάσματα και μειωμένη αισθητικότητα.Εκτός από τον πόνο και τον περιορισμό της κίνησης στον αυχένα και στο άνω άκρο, υπάρχει έντονος μυικός σπασμός των μυών του αυχένα και της ράχης και μπορεί να παρουσιαστούν κεφαλαλγίες, ζαλάδες, ίλιγγος, τάση για εμετό και προβλήματα στην όραση. Δημιουργώντας στον ασθενή σημαντικές δυσκολίες στις δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής και αλλαγές στην ψυχολογία του.

Περισσότερα..

Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου;

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου ορίζεται ως η παθολογία στην οποία η άρθρωση του ισχίου εκφυλίζεται προοδευτικά και συνεπώς προκαλείται η καταστροφή του χόνδρου των αρθρικών επιφανειών, που συνδυάζονται με την παραγωγή αντιδραστικά νέου οστίτη ιστού και ίνωση του αρθρικού θυλάκου.

Πως δημιουργείται η οστεοαρθρίτιδα ισχίου;

Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου μπορεί να οφείλεται σε άθροιση πολλών καταστάσεων με πολυπαραγοντικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι είναι αποτέλεσμα ορισμένων βασικών αλλαγών στη δομή και στη λειτουργία του υποχόνδριου οστού.

Περισσότερα..

Οσφυαλγία - Ισχιαλγία

Οσφυαλγία - Ισχιαλγία

Οσφυαλγία είναι ο πόνος που εντοπίζεται στην μέση (στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης). Συνήθως προκαλείται από τους μύες και από την πίεση νευρών ή νευρικών ριζών. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, σηκώνοντας κάποιο βάρος, μετά από μια απότομη κίνηση ή σταδιακά, στην αρχή έχουμε κάποιον ήπιο πόνο και στην πορεία χειροτερεύει σημαντικά.

Ισχιαλγία είναι ο πόνος ή το μούδιασμα που εντοπίζεται στο πόδι (κατά μήκος της διαδρομής του ισχιακού νεύρου). Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και περιορισμός της κίνησης στο πόδι. Ξεκινάει από την μέση και επεκτείνεται κατά μήκος του μηρού και της κνήμης, φθάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι τα δάκτυλα του ποδιού.

Περισσότερα..