Σύνδρομο De Quervain

Σύνδρομο De quervain (Τενοντοελυτρίτιδα αντίχειρα) - Τενοντιτιδες

Το σύνδρομο De quervain είναι το πιο συχνό σύνδρομο υπέρχρησης του καρπού και εμφανίζεται συνήθως μετά απο συνεχή χρήση της άκρας χείρας σε κινήσεις που περιλαμβάνουν ωλένια απόκλιση του καρπού.Το συναντάμε συνήθως σε τενίστες, χειριστές εργαλείων η άτομα που εργάζονται πολλές ώρες σε Η/Υ. Η παθολογική εκδήλωση της τενοντοελυτρίτιδας De quervain είναι η φλεγμονή του τένοντα και του έλυτρου που περιβάλει τον τένοντα του μακρού απαγωγού του αντίχειρα και του βραχέος εκτείνοντα τον αντίχειρα μετά από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του αντίχειρα. Οι δύο τένοντες συνήθως προσβάλονται μαζί διότι βρίσκονται μέσα σε μια δεσμίδα συνδετικού ιστού ο οποίος δημιουργεί ένα κανάλι μέσα στο οποίο λειτουργούν.

Κλινική εικόνα- Συμπτώματα

Πόνος στην βάση του αντίχειρα ο οποίος επιδεινώνεται με τις κινήσεις του καρπού του δακτύλου. Οίδημα στο οξύ στάδιο στη βάση του αντίχειρα. Δυσκολία εκτέλεσης της κίνησης της έκτασης και απαγωγής του αντίχειρα λόγω του ότι παρεμποδίζεται μηχανικά απο την φλεγμονή και το οίδημα.

Αντιμετώπιση-Θεραπεία

  1. Συσκευές διαθερμίας πάνω απο την περιοχή των τενόντων για να ‘’προετοιμάσουμε’’ και να ζεστάνουμε την περιοχή έτσι ώστε να βελτιωθεί η κυκλοφορία τοπικά και να απορροφηθεί πιο γρήγορα το οίδημα.
  2. Μηχάνημα ηλεκτροθεραπείας TENS στην προσβεβλημένη περιοχή το οποίο ενεργεί αναλγητικά και μυοχαλαρωτικά για να μειώσουμε τον πόνο.
  3. Η εφαρμογή διαδυναμικών ρευμάτων (Bernard) έχει ως σκοπό την αναλγησία, την υπεραιμία και την ταχύτερη απορρόφηση του οιδήματος.
  4. Θεραπεία με laser υψηλής συχνότητας(HILT) το οποίο έχει πολλές θετικές επιδράσεις όπως αύξηση μεταβολισμού των κυττάρων, βελτίωση-τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, Κυτταρική αναγέννηση-βιοδιέγερση. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν στην προκειμένη περίπτωση επιταχύνουμε την αναδόμηση των τραυματιμένων τένοντων.
  5. Θεραπευτικός υπέρηχος (μηχανικές δονήσεις, ηχητικά κύματα)ο οποίος προκαλεί μηχανικά -βιολογικά- θερμικά αποτελέσματα στους ιστούς.
  6. Θεραπεία TECAR(Θεραπεία ραδιοκυμάτων) η οποία πέρα απο άλλες διάφορες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος είναι ειδική για τενοντίτιδες και οιδήματα έχουμε αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά της θεραπείας laser αλλά με ταχύτερη βιοδιέγερση(διαδικασία αναγέννησης και επούλωσης ιστών) και αιμάτωση.
  7. Χειρομάλαξη πετυχαίνουμε χαλάρωση του μυϊκού συστήματος λόγω της ενεργοποίησης της λεμφικής και φλεβικής κυκλοφορίας ενώ ταυτόχρονα γίνεται διαστολή των υποδόριων αιμοφόρων αγγείων το οποίο επιφέρει μεγαλύτερη ροή αίματος στα κύτταρα και εξισορροπεί τα ορμονικά επιπέδα και βελτιώνει την διαδικασία οξυγόνωσης των ιστών.

Ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί συνδυαστικα με την φυσικοθεραπεία και έχει πολύ θετικά αποτελέσματα ειδικά ως προς την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Επίσης χορηγούμε και καθοδηγούμε τον ασθενή σε ένα πρόγραμμα μυικής αποκατάστασης- ενδυνάμωσης με ασκήσεις.