Κάταγμα καρπού

Συμβαίνει συνήθως σε άτομα ηλικίας 20-30 ετών. Προκαλείται συνήθως μετά απο πτώση και στήριξη στην παλάμη με τον καρπό σε έκταση κατα την προσγείωση.

Κλινική εικόνα:

Ευαισθησία και πόνος στην περιοχή του κατάγματος περιορισμένη και επώδυνη κάμψη και έκταση του καρπού.Επίσης παρατηρείται αιμάτωμα και οίδημα.

Αντιμετώπιση-θεραπεία:

  1. Συσκευές διαθερμίας πάνω απο την περιοχή του κατάγματος για να ‘’προετοιμάσουμε’’ και να ζεστάνουμε την περιοχή έτσι ώστε να βελτιωθεί η κυκλοφορία τοπικά και να απορροφηθεί πιο γρήγορα το οίδημα.
  2. Θεραπεία με laser υψηλής συχνότητας(HILT) το οποίο έχει πολλές θετικές επιδράσεις όπως αύξηση μεταβολισμού των κυττάρων, βελτίωση-τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, Κυτταρική αναγέννηση-βιοδιέγερση.
  3. Μηχάνημα ηλεκτροθεραπείας TENS στην προσβεβλημένη περιοχή το οποίο ενεργεί αναλγητικά και μυοχαλαρωτικά για να μειώσουμε τον πόνο. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν στην προκειμένη περίπτωση επιταχύνουμε την αναδόμηση των τραυματιμένων ιστών και την απορρόφηση του οιδήματος.
  4. Η εφαρμογή διαδυναμικών ρευμάτων (Bernard) έχει ως σκοπό την αναλγησία, την υπεραιμία και την ταχύτερη απορρόφηση του οιδήματος.
  5. Θεραπεία TECAR (Θεραπεία ραδιοκυμάτων) έχουμε αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά της θεραπείας laser αλλά με ταχύτερη βιοδιέγερση (διαδικασία αναγέννησης και επούλωσης ιστών) και αιμάτωση η οποία μπορεί να μειώσει τον χρόνο αποθεραπείας και δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα με κινησιοθεραπεία.
  6. Xειρομάλαξη πετυχαίνουμε χαλάρωση του μυϊκού συστήματος λόγω της ενεργοποίησης της λεμφικής και φλεβικής κυκλοφορίας ενώ ταυτόχρονα γίνεται διαστολή των υποδόριων αιμοφόρων αγγείων το οποίο επιφέρει μεγαλύτερη ροή αίματος στα κύτταρα και εξισορροπεί τα ορμονικά επιπέδα και βελτιώνει την διαδικασία οξυγόνωσης των ιστών.
  7. Πρόγραμμα κινησιοθεραπείας και κινητοποίησης της κακοποιημένης άρθρωσης και των γειτονικών αρθρώσεων της, οι οποίες έχουν επηρεαστεί απο την μακροχρόνια ακινησία που είναι απαραίτητη για την σωστή πόρωση του κατάγματος. Επίσης χορηγούμε και καθοδηγούμε τον ασθενή σε ένα πρόγραμμα μυικής αποκατάστασης- ενδυνάμωσης με ασκήσεις.